КСО не касае как изразходваш парите на организацията, а това как ги печелиш

Снимки: Антон Чалъков

 

"Организацията следва да бъде отговорна за действията и работата на всички по веригата на доставки" и "Само обединени, ще достигнем до истински стойностни неща" - това са ключовите послания, които останаха у мен след събитието, което организирах съвместно с CSR Bulgaria и Посолство на Нидерландия у нас - CSR Today

 

Все повече компании се убеждават в значението и ползите от корпоративната социална отговорност (КСО). Това e свързано с поемане на отговорност за това как дадена организация влияе върху служителите си, общността си, околната среда и обществото като цяло.

 

"Фирмите, които имат в политиката си КСО – имат повече иновации, спестяват разходи, въвличат клиентите в дизайна на бъдещето, се справят с 10% по-добре в сравнение с другите фирми и потребителите оценяват това"

Н.Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Нидерландия в България

 

 

В рамките на събитието нидерландския експертен опит в лицето на Бернадин Бос, ръководител „Международни връзки и бизнес развитие“ на CSR Netherlands, се срещна с българския, представен от Борис Колев, изпълнителен директор на CSR България. 

 

„Националният център за иновации и бизнес, в който има над три хиляди представители на фирмите, е най-голямата мрежа в Холандия и Европа, която работи по темата за КСО. Акцент в представянето на госпожа Бос бе необходимостта фирмите да са информирани и да носят отговорност за това как се спазват трудовите права, нормите, свързани с опазване на околната среда и тези за честната търговия, по цялата верига на доставки в един бизнес процес, макар това да е трудна задача. Тя сподели, че нейната организация разработва специфични инструменти, които са приложими за различни икономически сектори като работи за това Европейската комисия да ги въведе на европейско ниво, специално за малките и средните предприятия, което ще позволи да се проследява цялата верига за доставки, Бернадин сподели подходите за прилагане на кръговата и приобщаващата икономика и ползите за бизнеса, които ще се усилват и разширяват и в бъдеще.

 

„КСО е свързана с начина на печелене на парите, а не какво ще се прави след това. Не можете да давате пари за благотворителност, а да не опазвате околната среда“

Бернадин Бос

 

Най-важните ползи от прилагането на КСО са социално-отговорната стратегия, която повишава продажбите, спестява природни ресурси, мотивира служителите и повишава доверието в компаниите - така Борис Колев, обобщи смисълът в това бизнесът да е мотивиран, да бъде социално-отговорен. Положителните тенденции, на които сме свидетели в последните години, се изразяват в постепенното преместване на КСО от PR и маркетинг отдела на компанията към отдела за управлението на човешките ресурси или се създават специализирани отдели за КСО, както и  в промяната на основните теми на КСО на бизнеса - от събития и кракосрочни дейности към образование и устойчиви практики и политики.

 

В дискусионните панели на събитието се включиха Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell Bulgaria, Егберт Вурман, изпълнителен директор на ING Bank България, Симона Чаракчиева, старши съветник Корпоративни комуникации на Vivacom, Катерина Миланова, мениджър комуникации и устойчиво развитие на Загорка АД (групата на Хайнекен), Теодора Борисова, менидъжр "Публични политики" на Солвей България, както и Ан-Мари Виламовска, съветник на Президента по въпросите на здравеопазването и иновациите.

 

Като част от екипа на CSR България, считам, че тази среща бе едно добро начало на разговори и дискусии по темата за корпоративната социална отговорност и нейното истинско значение и приложение. Предстои още много работа...

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Свърши ли времето на мениджмънта?

20/06/2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Long Shadow